0

Kiedyś jeden bochenek chleba można było kupić za 2 zł, teraz taka cena chleba to marzenie. Oczywiście możemy kupić chleb z Lidla, Biedronki czy innych supermarketów w cenie około 5-7 zł, jednak jeśli zależy nam na dobrej jakości chleba, powinniśmy szukać go w piekarniach, od prywatnych dostawców. Chleb ten często jest o wiele lepszy, ale też, niestety, droższy – nawet powyżej 15 zł za bochenek. Jednak jesteśmy w stanie sami upiec pyszny chleb. Pytanie tylko: jak?

Pierwszy chleb

Bądźmy szczerzy, pierwsze wypieki rzadko kiedy się udają. Jednak nie powinno nas to zdemotywować przed dalszymi próbami. Czasem źle wyrobimy ciasto, czasem dodamy za dużo lub za mało jednego ze składników. Nauka pieczenia to proces i w końcu nam się uda. Najważniejsze, aby się nie zniechęcać, bo w końcu wyjdzie doskonały wypiek.

Jak zacząć?

Gdzie znaleźć przepis na upieczenie pierwszego chleba? Odpowiedź jest prosta: na platformie YouTube. Jest tam pełno poradników, jak upiec chleb krok po kroku. Od razu po wykonaniu naszej pracy możemy porównać ją z tą na filmie i będziemy wiedzieć, czy wszystko robimy prawidłowo.

Podstawowe składniki

Jest wiele rodzajów chleba – ciemny, jasny, na zakwasie, pszenny, orkiszowy, razowy. Jednak zanim zaczniemy eksperymentować, najlepiej nauczyć się podstawowego przepisu składającego się z drożdży, wody, mąki, soli, oleju bądź oliwy oraz cukru. Ważny jest również typ mąki, jednak klasyczna – pszenna typ 500 – powinna wystarczyć.

Przybliżone proporcje na jeden bochenek to:

  • 800 g mąki pszennej typu 500,
  • 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych drożdży instant,
  • 275-300 ml letniej wody,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • sól i cukier około 3-5 g.

Najpierw robimy zaczyn:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie (około 75ml ciepłej, nie gorącej wody!!!) oraz łyżeczką cukru. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodajemy do nich szklankę, około 200ml letniej wody, 2 łyżki mąki oraz 2 łyżeczki soli i mieszamy aż do połączenia się wszystkich elementów. I tu kończymy przygodę z mokrymi składnikami. Odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie, gdy zaczyn urośnie, dodajemy go do pozostałych składników i mieszamy ręcznie lub z pomocą miksera z hakiem. Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Kolejno wyrośniętą masę formujemy w kształt chleba, układamy w naczyniu żaroodpornym (opcjonalnie lekko smarujemy naczynie oliwą) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy nakrycie i pieczemy przez kolejne 20 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i czekamy aż wypiek się wystudzi.

Gdy nauczymy piec się taki podstawowy wypiek. Śmiało możemy kupić sobie książkę kucharską i eksperymentować z przepisami, na jakie tylko mamy ochotę.

Zdjęcie: Peter Law on Unsplash