Śniadaniówka – jak prawidłowo ją skomponować

Nasze dzieci już prawie cały miesiąc chodzą do szkoły. W głowie niektórych z nas, zwłaszcza jeśli dbamy o zdrowie i żywienie naszych dzieci rodzi się pytanie: jak skomponować śniadaniówkę, by była smaczna, pożywna i dała dziecku sporo energii na cały dzień? Niektóre szkoły prowadzą różnego rodzaju programy żywieniowe, w których edukowane są nie tylko dzieci, ale także ich rodzice. Skomponowanie dobrej śniadaniówki, w której codziennie znajdzie się coś innego nie wymaga wiele czasu. Możesz poświęcić na to od 5-15 minut każdego dnia. Oczywiście będzie to wymagało nieco wcześniejszej pobudki i odpowiedniego zaplanowania zakupów. Nic poza tym…

Zdrowe pierwsze śniadanie to podstawa

Mimo, że co codziennie szykujemy dziecku śniadaniówkę do szkoły, warto by wcześniej w domu zjadło zdrowy, pożywny posiłek. Dobrze będzie jeśli będzie to posiłek na ciepło. Możesz przygotować owsiankę, placuszki, naleśniki, od czasu do czasu możesz podać również parówki, ale wybierz te z dobrym składem – niektóre z tych potraw możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Pamiętaj o tym, że połowę posiłku powinny stanowić warzywa, ¼ węglowodany i ¼ białko, a dodatkiem do nich powinny być zdrowe tłuszcze. Do picia najlepiej jest podać wodę lub ciepłą, niesłodzoną herbatę. Może to być też samodzielnie przygotowane kakao lub kawa inka, którą możesz podawać dzieciom już od trzeciego roku życia. 

Dobre pierwsze śniadanie będzie najlepszym startem na początek dnia. Zapewni dziecku energię i pozwoli na większe skupienie podczas zajęć. Z pełnym brzuszkiem dziecko na pewno będzie spokojniejsze.

Drugie śniadanie – co powinno się znaleźć w dobrze skomponowanej śniadaniówce?

Podczas komponowania zdrowej śniadaniówki kierujemy się takimi samymi zasadami, jak przy komponowaniu każdego posiłku. Dlatego też w każdej śniadaniówce powinno znaleźć się miejsce dla warzyw pełnych witamin, węglowodanów, białek i zdrowych tłuszczy.

Pamiętaj o tym by nigdy nie zaskakiwać swojego dziecka nowościami. Na to jest miejsce w domu. Do śniadaniówki włóż to, co dziecko zna i lubi. Dzięki temu zyskasz pewność, że posiłek przygotowany do szkoły zostanie zjedzony.

Co możesz zapakować do śniadaniówki? W każdej zdrowej śniadaniówce powinny znaleźć się:

·         1 lub 2 porcje warzyw,

·         1 lub 2 porcje owoców,

·         Porcja białka – w postaci np. serka, paluszków serowych, kabanosów, szynki, jogurtu (najlepiej naturalnego),

·         Porcja węglowodanów – makaron, pieczywo, owsianka, gofry, różnego rodzaju placuszki, naleśniki,

·         Zdrowe tłuszcze – znajdują się choćby w maśle, którym zostanie posmarowana kanapka, orzechach, ale też w oleju podczas smażenia naleśników czy placków. Pamiętaj jednak by wybierać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. U zdrowych dzieci, nie unikamy tłuszczu. Unikamy tylko nadmiernej ilości.

Dobrze skomponowana śniadaniówka doda Twojemu dziecku energii i zapewni mu dostęp do potrzebnych składników odżywczych. Możesz w niej przemycić wiele zdrowych przekąsek i włączyć do diety swojego dziecka większą ilość warzyw czy owoców. Dzięki dobrze skomponowanym posiłkom już od początku budujesz w świadomości swojego dziecka zdrowe nawyki żywieniowe.

A Ty jakie masz pomysły na zdrową śniadaniówkę? Co jeszcze być do niej dodała?