0

Co dziś na obiad? Każdy zadaje sobie to pytanie. W końcu jest to największy posiłek podczas dnia. Kojarzy się on z długim przyrządzaniem, masą produktów i bałaganem. Nic bardziej mylnego. Oto 3 szybkie obiady dla starszych i młodszych.

Danie chińskie z kurczakiem

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 20 ml sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz, 3 ząbki czosnku
  • Mieszanka warzywna np. chińska (lub pokrojone świeże warzywa)
  • Makaron ryżowy

Pierś kroimy w grubą kostkę i wkładamy do miski. Zalewamy sosem sojowym, przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszamy i odkładamy do lodówki na noc, żeby wszystko przeszło smakami. Polecam dbać o porcje warzyw i kupić mrożona mieszankę. Następnego dnia rozgrzewamy patelnię z oliwą i odrobiną masła i smażmy na niej przez około 10 minut mieszankę warzywną. Następnie przekładamy ją na osobny talerz. Na pozostały tłuszcz na patelni wkładamy kurczaka i smażymy około 7 minut. Następnie dodajemy warzywa, a w międzyczasie gotujemy makaron ryżowy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiając od smaku według uznania –  ostrą papryką czy po prostu solą. Polewamy obficie sosem sojowym i mamy pyszny szybki obiad. 

Ryba z ryżem

  • 100 g ryżu  (najlepszy sypki)
  • Sól
  • Filet dowolnej ryby (np. łososia)
  • Pieprz
  • Sałatka lub surówka

Ryż wypłukać dokładnie na sitku, wsypać do garnka, zalać wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu. Posolić (około 2 małych, płaskich łyżeczek). Gdy się ugotuje, wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Na  patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy najpierw około 3 minuty po stronie ze skórą, potem przewracamy na drugą stronę. Dodajemy do tego ulubione warzywa i mamy pyszny obiad.

Nie każdy lubi mięso

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 biała i 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • Sól, pieprz
  • Ostra i słodka papryka
  • Oregano, bazylia
  • Ciecierzyca (ze słoika lub ugotowaną wg instrukcji na opakowaniu)
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku

Por, marchewki, cebule oraz papryki kroimy w dość grubą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i mieszając, smażymy na średnim ogniu około 5-7 minut. Dodajemy sól, szczyptę pieprzu, małą łyżkę ostrej oraz słodkiej papryki w proszku. Można również dodać oregano i bazylię dla smaku. Następnie na durszlaku odcedzamy ciecierzycę. Bierzemy garnek i wlewamy puszkę pomidorów, dodajemy przesmażone warzywa oraz ciecierzycę. Do tego dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przykrywamy pokrywką. Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

I mamy kolejny pyszny i przede wszystkim prosty obiad.

Gotowanie nie musi być trudne. Wystarczy połączyć kilka składników wykazać trochę inicjatywy i na pewno zrobimy dla siebie oraz naszych dzieci coś dobrego zdrowego, a przede wszystkim prostego i pełnowartościowego. Pamiętajmy, że warzywa, chude mięso oraz ryby to podstawa, a potrawa na pewno będzie dobra.

Zdjęcie: Annie Spratt on Unsplash

Zobacz także:

Odżywiaj się, a nie tylko jedz!

Jak planować oszczędnie posiłki