Kawa – wybierz idealny smak dla siebie

white ceramic cup with saucer

Kawa czy jest szybka, poranna lub w kawiarni z przyjaciółką – zawsze musi być wyborna i co najważniejsze – odpowiednia dla nas.

Dlaczego pijamy kawę?

Kawa wypijana dla smaku, pobudzenia czy też dla przyjemności? Odpowiedź jest prosta: to zależy. Ale od czego? Odpowiedz jest banalna: od nas.

Już tłumaczę. Smaków kawy jest dużo, tak jak naszych upodobań smakowych. Jedni wolą kawę z goryczką, jedni kwaśną, jeszcze inni kawę z duża ilością mleka oraz syropów słodzących. Polecam spróbować różnych kaw, aby wybrać swoją ulubioną. Najlepszą metodą będzie picie samej kawy bez żadnych dodatków, aby sprawdzić czy smak nam odpowiada. Jeśli znajdziemy to, w czym – kolokwialnie mówiąc – się zakochamy, możemy potem eksperymentować z dodaniem mleka, piany, syropu czy tez cukru.

Co jeśli nie mamy ekspresu, bądź nas na niego nie stać? Świetną alternatywą dla kawy w ziarnach jest kawa mielona, która smakuje bardzo podobnie. Możemy zakupić również AeroPress. Jest to urządzenie do parzenia kawy. Wystarczy zmielić ziarna, dodać do wody i mamy pyszną kawę. Jest on niewątpliwie ciekawy, ponieważ z jego użyciem możemy kontrolować grubość mielenia ziarna czy też czas gotowania wody lub nawet jej temperatury, dzięki czemu możemy odkryć wiele możliwości do parzenia kawy. Dzięki urządzeniu otrzymujemy do 250 ml kawy. Zajmuje to jedynie kilka minut, a niewątpliwie jest urozmaiceniem oraz prawdziwą gratką na kogoś, kto chce zacząć przygodę z piciem kawy, bądź jest już znudzony tradycyjna kawą z ekspresu.

Rodzaje kaw:

Espresso – jest to czysta, najmocniejsza esencja kawy. Jest ona bazą dla innych typów kawy. Zwykle zawiera od 6 do 9 gram świeżo mielonej kawy i po dodaniu wody ma 25 mililitrów.

Double espresso – jest to nic innego jak wspomniana powyżej pozycja tylko, że w podwójnych proporcjach.

Americano – Jest to moja ulubiona kawa, czyli espresso w proporcjach poł na pół – tyle, ile dajemy espresso, dodajemy tyle samo wody.

Kawa Long Black

Long Black – to łagodniejsza wersja americano espresso, wymieszana z wodą w proporcjach jeden do cztery.

Są to przykłady kaw czystych bez dodatków. Są one dla ludzi którzy lubią delektować się smakiem kawy. Jednak ludzie którzy lubią kawę z mlekiem również znajdą coś dla siebie.

Caffe late

Caffe late – inaczej kawa z mlekiem, przygotowana z jednej porcji espresso oraz z dwóch porcji spienionego mleka z pianka na samej górze.

Kawa Cappucino

Cappucino – jest ona mocniejsza od late, zawiera mniejszą ilość mleka, a jej pianka jest cieńsza oraz bardziej kremowa.

Kawa Flat white

Flat white – to kawa bez pianki, zwykle robiona w proporcjach pół na pól, czyli espresso wymieszane razem z pełnotłustym mlekiem.

Kawa Macchiato

Macchiato – jest to kawa z małą ilością mleka, ma ona za zadanie lekko załagodzić smak czystej kawy, dodać jej trochę delikatności, ale zarazem pozostawić smak charakterystyczny dla kawy.

Kawa Latte macchiato

Latte macchiato – jest to odmiana latte z większą ilością mleka oraz piany, a mniejsza ilością espresso.

Jest wiele rodzajów kawy. Oprócz tych wymienionych powyżej znanych bądź mniej znanych jednak te są najpopularniejsze  Polecam spróbować wszystkich, aby odkryć co jest dla nas najlepsze. Trzeba pamiętać, że z kawami można eksperymentować, możemy dodawać wcześniej wspomnianych syropów słodzących czy możemy zamieniać mleka na roślinne, migdałowe czy z mniejsza ilością tłuszczu. Kawa ma być dla nas czymś przyjemnym, pobudzającym oraz odprężającym napojem, który pijemy z przyjemnością.

Warto również raz na jakiś czas odwiedzić kawiarnię czy to popularne sieciówki, aby napić się czegoś nowego, wymyślnego. Warto napić się czegoś czego nie jesteśmy w stanie, bądź po prostu brakuje nam chęci, aby przygotować samemu.

Kawa i ciasto, bądź ciasteczko, pychotka, bo czy istnieje lepsze połączenie niż gorzki napój i słodki kawałek ciasta?

Polecane artykuły: