0

Smaczne posiłki dla dzieci nie muszą pochodzić prosto z półki sklepowej, wręcz przeciwnie. Warto przyrządzić desery i drugie śniadania dla dzieci szybko, zdrowo i apetycznie – w domu. Zdaję sobie sprawę, że na większość dzieci nie działają racjonalne argumenty, dlatego co powiesz na to, żeby odwzorować pyszne dania z reklamy we własnej kuchni? 

Spokojnie sama dasz radę, a Twój przedszkolak z chęcią i smakiem zje wszystko z talerza. Dzieci potrzebują w swojej diecie różnorodności. Poznawania nowych smaków i tekstur różnych produktów. Oczywiście, czasem może wpaść jakiś batonik czy lody, jednak warto już od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych.

Można powiedzieć, że w kwestii jedzenia, czego Jaś się nie nauczył, tego Jan nie będzie umiał, a całkowita zmiana nawyków może zająć bardzo długi czas.

Do deserów dobrze jest wybierać nieprzetworzone produkty. Które to?

  • owoce, 
  • warzywa,
  • orzechy,
  • produkty zbożowe,
  • produkty mleczne. 

Innym powodem, dla którego warto samemu przyrządzić desery i drugie śniadania dla dziecka, jest możliwość przemycenia do jego diety produktów, po które samo nie sięgnie. Mowa o orzechach, warzywach, kaszach i roślinach strączkowych. Odpowiednio przygotowane będą stanowić świetną alternatywę do słodkości z supermarketu, które zawierają barwniki, konserwanty, nadmiar cukru lub utwardzonego tłuszczu. Produkty wysoko przetworzone powinny stanowić jedynie dodatek w diecie dziecka.

Domowe nie znaczy pozbawione smaku, mdłe. Domowe słodycze też mogą aromatycznie pachnieć i być słodkie w smaku. Do ich osłodzenia warto wykorzystywać takie naturalne produkty jak: miód, daktyle, banany, suszone owoce. 

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej 

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej można podać dziecku jako deser lub na drugie śniadanie. W smaku przypomina typowy budyń, jednak w porównaniu do niego jest bardziej sycący. Taki posiłek doda dziecku mnóstwa energii, którą będzie mogło zużyć podczas zabawy.

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
Zdjęcie: Mathilda Khoo on Unsplash

Składniki: 

  • 120 g kaszy jaglanej 
  • 600 ml mleka
  • 50 g czekolady gorzkiej 
  • 2 łyżki miodu  
  • 2 łyżki kakao 
  • dowolnie świeże owoce np. brzoskwinie, migdały/dżem/konfitura

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną na mleku. Następnie dodaj czekoladę, kakao, miód i wszystko zmiksuj na jednolitą konsystencję. Udekoruj tak, jak lubi dziecko. Możesz użyć do tego owoców lub dżemu.

Chrupiące ciasteczka owsiane

Z płatków owsianych można zrobić różne smakołyki. 

Można zrobić owsiankę na śniadanie, ale mogą one również posłużyć jako baza do wyśmienitych ciasteczek. Takie ciacha można później zapakować dziecku do śniadaniówki lub przygotować je na przyjęcie urodzinowe. Ciasteczka owsiane według tego przepisu robi się w mgnieniu oka. Nie wliczając czasu pieczenia, wystarczy 5 minut i ciasteczka już siedzą w piecu. Po upieczeniu są słodkie i chrupiące, a ich zapach niepowtarzalnie kusi, żeby schrupać je jeszcze ciepłe, ale lepiej jest poczekać do ich wystygnięcia. 

Chrupiące ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych 
  • 70 g mąki pszennej 
  • 120 g masła
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g słonecznika łuskanego 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

Do dużej miski dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. W rondelku roztop masło i dodaj do masy, ponownie wymieszaj. Dodaj jajka, wszystkie składniki dokładnie połącz. Uformuj okrągłe ciasteczka i ułóż na blaszce. Nastaw piekarnik na 180oC (funkcja grzania góra-dół) i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. 

Muffinki marchewkowe – źródło beta-karotenu

Marchewka to uniwersalny produkt, który ma swoje zastosowanie zarówno w sałatkach, jak i deserach. Ciasta, ciasteczka i babeczki wcale nie zawsze muszą być wysokokaloryczne i pozbawione witamin. Desery z warzyw w końcu zyskują swą zasłużoną sławę. Marchewka, dzięki swojej barwie, nada muffinkom niepowtarzalnego koloru. Co więcej, takie muffinki są odżywcze i pełnowartościowe, więc warto je przygotowywać nie tylko od czasu do czasu. 

Forma muffin pozwala na komfortowe zapakowanie ich dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Taka przekąska będzie dla dziecka słodką chwilą przyjemności i naładuje go energią na kolejne lekcje. 

Muffinki marchewkowe

Składniki

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 400 g marchewki 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 75 g rodzynek 
  • 100 g cukru
  • 150 g szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 jajka kurze 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Sposób wykonania:

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar soku odciśnij. Orzechy włoskie zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie połącz żółtka z olejem i wymieszaj z suchymi składnikami. Do masy dodaj rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w wodzie) i startą marchewkę i jeszcze raz całość wymieszaj.

Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz całość. Gotową masę przełóż do 12 foremek na muffinki. Gotowe babeczki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. 

Rozpuszczona czekolada z owocami 

Połączenie niemal bajeczne, w końcu które dziecko nie lubi czekolady?

Rozpuszczona czekolada podana z owocami stanowi świetny sposób na zdrowy deser.
Nie trzeba dużo kombinować. Wystarczy rozpuścić czekoladę oraz pokroić dowolne owoce i można się zajadać pysznościami. Warto, żeby dzieci same wybrały owoce, bo każdy wybór będzie dobry. Pokaże to dziecku, po jakie produkty warto sięgać i że to od niego zależy, które wybierze. Dziecko tu rządzi!

Rozpuszczona czekolada z owocami
Photo by Louis Hansel on Unsplash

Kolorowe owocowe szaszłyki

Podanie w niecodziennym kształcie lub formie owoców może zachęcić najmłodszych do częstszego sięgania po nie. Szaszłyki są świetnym sposobem na ubranie owoców w oryginalną wersję. Niby tylko owoce, a podane w ten sposób od razu lepiej smakują.  

kolorowe owocowe szaszłyki

Podsumowanie 

Mam nadzieję, że wypróbujesz powyższe desery i drugie śniadania w swojej kuchni razem z dziećmi lub sama przygotujesz je dla swoich pociech, bo wspólne gotowanie łączy. 

Co więcej, dzieci w kuchni kształtują nawyki żywieniowe i uczą się współpracy – dlatego warto zadbać już na tym etapie o ich zdrowe podejście do jedzenia.

Powyższe przepisy to tylko propozycje na desery i drugie śniadania. Dlatego zachęcam do eksperymentowania i próbowania nowych smaków i przepisów. Poprzez tworzenie autorskich potraw z warzyw lub owoców można nadać nowy wymiar klasycznym potrawom. Być może okażą się smakować nawet lepiej? Kto wie. 

Warto mieć również na uwadze, że dzieci rosną dlatego potrzebują wartościowego i jakościowego jedzenia. Dziecko powinno przyjmować odpowiednią ilość kalorii i makroskładników, witamin i minerałów, nawet z deserów.